19.2.09

Dijous gras

Encara mantinc la tradició de celebrar el Dijous Gras o el Día de la Tortilla, frase que utilitzava quan era petita.

Això vol dir, que avui per sopar menjaré truita o ou ferrat, xoricet fregit, botifarra d'ou i llardons. Tot molt light, oi? No segueixo cap dieta, malgrat de vegades pensi que hauria de rebaixar un parell de quilos. Però està clar, que si m'he de mirar el que menjo, no serà pas avui. Tots els productes del menú m'encanten, i no penso renunciar a cap.

Dijous gras marca l'inici del Carnestoltes i de les seves celebracions, que acabaran el proper dimecres, Dimecres de Cendra, amb l'enterrament de la sardina (cosa que ara em sembla que ja no es fa --al menys al meu barri--, especialment el penjar una sardina disfrassada d'una canya).


És clar, que el Carnestoltes ja fa tres dies que és evident a casa. L'escola marca. Dilluns, pijama. Dimarts, ulleres. Dimecres, roba cridanera...... Mai he estat especialment inclinada a disfressar-me, però des de fa tres anys, si més no, ho intento. Fem disfresses casolanes i simples, amb bosses de plàstic decorades. Tot plegat queda molt "resultón", i sobretot, no ho considero un "rotllo".


Després ja començarem la Quaresma, que de la gastronomia de l'època l'única que m'interessa són els bunyols (el bacallà no en va excessivament, i l'abstinència gens).
I després vindrà..... Sabeu què? Per saber quina festivitat segueix en el calendari de tradicions catalanes us recomano un llibre infantil: I ara què ve? A casa, l'hem llegit i rellegit desenes de vegades, i als de casa ens encanta.

2 comentaris:

  1. Més enllà del significat religiós de moltes festes, està clar que en totes hi trobarem alguna expressió popular, vinculada a la gresca i la gastronomia. Les tradicions s'han d'adaptar, però tampoc perdre el seny i mantenir-les doncs en el foncs la festa no és altra nmanera de crear comunitat, companyonia, reforçar lligams i trencar amb l'individualisme imperant.

    ResponElimina
  2. Tens raó, Jaume, i per mi a més aquestes festes ofereixen de seguir el pas del temps a través d'un calendari més d'acord amb el ritme "biològic de la Terra" que no el que ens marquem nosaltres a través del rellotge.

    ResponElimina